Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1987 yılında eğitime başlayıp, 1992 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi adını almıştır. 2017 yılı itibarıyla fakültemizde; Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme, İngilizce İşletme, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Maliye bölümlerinde lisans eğitimi verilmektedir. Fakültemizde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve öğretim üyelerinden oluşmak üzere toplamda 89 akademik personel görev yapmaktadır.

2006 yılında ülkemizde devlet üniversiteleri arasında mevcut ismi ile açılan ilk bölüm olma özelliği taşıyan Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümünde ögrencilerimize lisans programlarimizla egitim vermekteyiz. İlerleyen yıllar itibarıyla Yüksek Lisans ve Doktora seviyesinde akademik eğitim vermeyi amaçlayan Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü, şu an yalnızca öğrencilerin kamu ve özel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yetişmiş nitelikli, kalifiye insan gücü olarak istihdam edilmek üzere dört yıllık yoğun bir program sunmaktadır. Ders programı ekonomi biliminin bütün alanlarini kapsayan genis yelpazeyi kapsamakta ve bu amaçla lisans programımızda başta ekonomi olmak üzere, uluslararası ticaret ve finansın bütün alanlarini kapsayan içerikler ögrencilerimize sunulmaktadir. Böylece ögrencilerimiz daha sonra kendilerinin şekillendirecekleri kuvvetli bir ekonomi bilgisi ve altyapisiyla mezun olmaktadirlar. Lisans eğitiminde kullandigimiz modern analitik ve sayisal yöntemler sadece üniversite sonrasi hayatta kullanilabilecek araçlar olarak degil, sistemli ve bagimsiz düsünme yetenegini gelistirme amacinin bir parçasi olarak programlarimizda özellikle üstünde durulan unsurlardir.

Bölümümüzdeki derslerin eğitim dili Türkçe'dir. Bölümümüzde 3 Profesör, 2 Yardımcı Doçent olmak üzere 5 Öğretim Üyesi, 3 de Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 8 akademik personel görev yapmaktadır. Bölümde eğitim alacak öğrencilerin mezun olmaları için toplamda 240 AKTS'lik kredilik dersleri başarıyla almaları gerekmektedir. Üniversitemiz genelinde yapılan bir uygulamayla tüm ikinci sınıf öğrencileri güz ve bahar dönemlerinde birer Alan Dışı Seçmeli Ders almaktadırlar. Bu dersler, öğrencisi oldukları fakülte dışındaki fakültelerin bölümleri tarafından açılan dersler arasından seçilmekte ve öğrencinin farklı disiplinlerde bilgi sahibi olmasını sağlamak amacıyla verilmektedir. Bölümümüzde öğrencilerimizin toplam ders yüklerinin yarıya yakınının seçmeli ders olarak belirlenmesinin temel amacı, öğrencilerimizin kariyer hedefleri ve akademik gelişimleri açısından kendi yönelmek istedikleri alanlarda seçim yapabilmelerini sağlamaktır. Bu doğrultuda öğrencilerimize hem akademik hem kariyer hedefleri doğrultusunda ihtiyaç duyacakları tüm bilgilendirmeler, tüm seminerler ve toplantılar yine bölümümüz tarafından 4 yıl boyunca organize edilmekte ve öğrencilerimizin ilgi duydukları alanlara yönelerek planlama yapmaları sağlanmaktadır.

Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü’nde öğrencilerin güçlü bir lisans eğitimi almalarının yanı sıra; analiz, araştırma ve sorgulama gibi yetenekleri kazanmış, sosyal iletişimi güçlü, takım çalışmasını bilen, fikir üretme ve savunma yetisi edinmiş bireyler olmaları amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda bölüm; öğrencilerine hızla gelişmekte ve dönüşmekte olan kamu ve özel sektörde yöneticilik rolü üstlenme becerisi kazandırmak, yaratıcı, çağdaş uluslararası ticaret ve finans biliminin detaylarını içeren bilgilerle donatılmalarını sağlamak için özgün bir ders programı uygulamaktadır. Bölüm öğrencilerinin bir veya iki dönem Erasmus Programı ile yurtdışında ve Farabi Programı ile yurt içinde farklı üniversitelerde eğitim alma imkânı bulunmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerimiz genel başarı şartlarını sağladıkları takdirde kontenjanlar dahilinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde yer alan diğer bölümlerde eğitim görerek Çift Anadal ve Yan Dal programlarında ikinci bir diploma veya sertifika alma şansına sahip olmaktadırlar. 

04 Ağustos 2017, Cuma 85 kez görüntülendi